Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Polžek, kje se skrivaš?

Blaž Maležič 11.11.2011
Si naveličan vedno enih in istih iger na srečanju klana/SKVOja? Bi rad spoznal novo zanimivo igro, ki vas bo obenem še spodbudila k boljšemu medsebojnemu spoznavanju? Pridi in spoznaj Polžka.
Polžek Polžek (Avtor: www.sxc.hu)

Polžek je igra, v kateri dve skupini z izmeničnimi vprašanji izločata člane nasprotne ekipe in iščeta polžka. Igre je konec, ko..... 

Čakaj, čakaj, kakšen polžek, dve skupini, izmenična vprašanja? 

Dobro, pa pojdiva po vrsti, da bo bolj razumljivo ;)

Za katero vejo je igra primerna? Kolikšno naj bo število igralcev?

Igra je zaradi nekoliko večje zahtevnosti in potrebe po dobrem medsebojnem poznavanju primerna predvsem za (NO)PP in SKVO, zgrešiti pa ne moreš niti pri višjem vodu. Klan ali skvo naj se razdeli na dve skupini - v vsaki skupini naj bo 5-10 oseb. Skupini se posedeta na stole (na tla, na armaflekse) tako, da se gledata, pri tem pa imajo člani skupine ramo ob rami, roke pa držijo za hrbtom.

Dobro, smo postavljeni. Kako pa naprej?

Pred samim začetkom mora vsaka skupina izbrati polžka - igralca, ki bo odgovarjal na vsa vprašanja. To stori tako, da vsaka skupina vzame košček papirja ali kocko ali pa frnikulo ali... - skratka nekaj majhega, kar gre v dlan in kar si lahko skupina podaja (za hrbtom) iz roke v roko. Ta papirček naj potuje od osebe do osebe nekaj trenutkov, nakar naj vodja igre reče: STOP! Tista oseba, ki ima v rokah papirček, je polžek.

Ko je polžek izbran, se med seboj (za hrbtom) primite za roke. Sklenjene roke sedaj tvorijo povezavo, po kateri bo polžek sporočal svoje odgovore - en stisk pomeni da, dva stiska pomenita ne

Zdi se zapleteno - kaj pa je sploh cilj igre?

Cilj igre je, da z izmeničnim spraševanjem odkrijete polžka v nasprotni ekipi.

Razumem. No dobro, sedaj smo pripravljeni. Kako se to igro sedaj sploh igramo?

Eden izmed tekmovalcev naj začne s spraševanjem - poljubnemu tekmovalcu iz nasprotne skupine naj zastavi vprašanje, na katerega bo (zaželjeno) pravi odgovor vedel le vprašani - seveda pa naj pravilen odgovor na vprašanje pozna tudi ta, ki je vprašanje zastavil. Vprašanja naj bodo takšna, da je na njih možno odgovarjati z da ali ne.

Mi lahko daš kakšen primer vprašanja?

Seveda! Ali imaš v sobi rutko obešeno nad pisalno mizo?

Dobro, ampak vprašani bo vedno znal pravilno odgovoriti na vprašanje, ali ne?

Stvar postane zanimiva, ker mora odgovor na vprašanje sporočiti polžek (za ta primer predpostaviva, da vprašani ni polžek). Povsem verjetno je, da polžek ne pozna pravega odgovora, vendar mora kljub temu on odgovoriti. Ko se odloči, kakšen odgovor bo poslal, po povezavi do vprašanega signalizira svoj odgovor (stisk rok, ki je opisan že zgoraj). Ko odgovor pride do vprašanega, mora ta odgovoriti tako, kakor je odgovoril polžek - tudi če je odgovor napačen!

Če je odgovor pravilen pomeni, da se nasprotna skupina (oz. polžek in vprašani) dovolj dobro pozna, da je polžek znal pravilno odgovoriti - ali pa je imel le srečo :) 
Ob napačnem odgovoru pa bo ekipa (ki je spraševala) dobila informacijo, da vprašani ni polžek - torej ga lahko izločijo kot morebitnega polžka.

Kaj pa, če je vprašani tekmovalec polžek?

V tem primeru bo odgovor vedno pravilen - sam zase pa polžek najbrž zna odgovoriti na vprašanje, kajne?

Seveda, logično :) Kaj pa sedaj, ko je spraševalec dobil dogovor? Je sedaj na vrsti druga skupina?

Da, ko je prva skupina dobila odgovor, se vloge zamenjajo - sedaj sprašuje druga ekipa, odgovarja pa prva.

Je vrstni red spraševanja važen?

Vrstni red spraševanja (kdo v skupini bo vprašal) ni pomemben, navadno pa na začetku igre začne prvi tekmovalec v skupini in potem nadaljujemo do konca skupine. Ko je vsak vprašal vsaj eno vprašanje, lahko postavljanje vprašanj postane bolj prosto - kdor se spomni primernega vprašanja naj sprašuje - ko je na vrsti seveda! :)

Počasi dojemam celotno igro. Sprašujemo torej tako dolgo, da odkrijemo polžka v nasprotni skupini?

Da, tako je. Ko boste polžka odkrili (ali pa bo nasprotna ekipa odkrila vašega polžka) bo igre konec.

Naj vam Polžek popestri marsikatero srečanje klana ali SKVOja. Zagotovo boste drug o drugem izvedeli vedno več zanimivih stvari in se tudi medsebojno bolj povezali. Zagotovo pa se sprašujete, zakaj se igra imenuje Polžek. Točnega odgovora vam ne morem dati, ker ga nisem izvedel, ko so drugi mene naučili to igro. Predvidevam pa, da zato, ker odgovor od Polžka do vprašanega včasih res potuje prav po polžje! :)

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.