Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Eksperiment skavtske permakulture v okviru programa Erasmus

Boris Fartek, voditelj v projektu 28.09.2015
Skavti iz Gornje Radgone in Zagreba smo skupaj spoznavali, se učli in eksperimentirali v mednarodnem projektu "Eksperiment skavtske permakulture - Expert" evropskega programa Erasmus, ki je poleg novega znanja o projektni tematiki ponudil predvsem novo izkušnjo mednarodnega sodelovanja našim in hrvaškim skavtom. Namen projekta je bil praktičen test ter ureditev izbranega deal v urbanem naselju in lokalnem okolju, razporejeno glede na načrtovana vikend srečanja.
(Avtor: skavti Gornja Radgona 1)

Začetek projekta sega v konec lanskega leta 2014, ko smo začeli z mikronačrtovanjem treh vikend aktivnosti za skavte starostne skupine PP in višjega voda IV. V okviru aktivnosti so bili cilji spoznavanje tematike, jo teoretično in praktično približati skavtom, poudariti pomen naravne in doma pridelane hrane, ter s praktičnim delom naučiti možnosti pridelave hrane in gojenja zelišč.

(Avtor: skavti Gornja Radgona 1)

Na prvem vikend srečanju, ki se je zgodil februarja 2015 v Sloveniji, smo v Gornji Radgoni spoznavali osnove permakulture, si ogledali primer dobre prakse na terenu, kasneje pa v formiranih mešanih skupinah pripravili konkretne ideje in predloge za praktično delo v okviru teme projekta. 

(Avtor: skavti Gornja Radgona 1)

Drugi vikend se je zgodil aprila v Zagrebu, ki je vključeval aktivnosti spoznavanja različnih zeličš, rastlin ki jih najdemo na travniku, zelenjave, tehnik kompostiranja, in praktičnega dela ureditve ter zasaditve korit v enem izmed stanovanjskih delov mesta Zagreb. 

(Avtor: skavti Gornja Radgona 1)

Projekt se je zaključil konec maja s tretjim vikendom ponovno v Gornji Radgoni, kjer smo konkretno na terenu realizirali predloge idej skupin iz prvega vikend srečanja ter tako izdelali visoko gredico, ograje, korita z zelišči in družabni prostor z ognjiščem. 

(Avtor: skavti Gornja Radgona 1)

Za večino slovenskih udeležencev je projekt bil prva priložnost in izkušnja srečanja s tujimi skavti in sodelovanja v mednarodnem mladinskem projektu. Poleg praktičnih veščin in znanja o temi permakulture, ki je v zadnjem času del različnih razprav o načinu pridelovanje hrane in samooskrbe, so udeleženci izboljšali komunikacijske sposobnosti in povečali svojo samozavest. Projekt skavtske permakulture ostaja dobra praksa in izkušnja za sodelujoče skavte kot celotni steg. Navdušenje po končanem projektu je motivacija za možnosti podobnih aktivnosti v prihodnosti.

(Avtor: skavti Gornja Radgona 1)
 

Op. pisarne Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov: Erasmus povezuje skavtinje in skavte. Erasmus navdihuje ideje za nora mednarodna sodelovanja. Erasmus ti pomaga do novih znanj, sposobnosti, do boljših odnosov z drugimi ter pili tvoje zaposlitvene kompetence - VSE TO TUDI PREKO SKAVTOV! Stegi, skupine - prijavite svoje ideje in držite pesti! 

Če te zanima več piši v skavtsko pisarno, prosi za pomoč, preglej informacije na spletni strani http://skavti.si/erasmus-2014-2020, vse je razloženo tudi na spletni strani Zavoda MOVIT, ki je naša Nacionalna Agencija za Erasmus ... skratka, ni da ni - vi se samo zmislite kaj bi radi počeli z mednarodnimi prijatelji in prijavite! Se splača :)

Fotogalerija
9 slik
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.