Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

ŽVN 2 vikend 3

Srčni fazan 01.02.2013
Bil je tretji vikend januarja in bilo je veliko snega - vsi pogoji, da se je bil zgodil zadnji ŽVN2 vikend.
Žvn (Avtor: Jernej Girandon)

Dva teden pred tem je vreme kazalo, da bo pomlad kmalu tu in da letos s snegom ne bomo imeli več opravka. Inštruktorji so že iskali nadomestne lokacije in vztrajno klicali na slovenska in tuja smučišča, če bi nam bili pripravljeni kje priskrbeti 1000kubičnih metrov snega - zadnji (tretji) ŽVN2 vikend je namreč namenjen zimskemu bivakiranju in življenju v naravi pozimi. Ker nikjer niso bili pripravljeni svojih zasneževalnih zmogljivosti dati na razpolago skavtom za svoje vragolije, smo na mail dobili tudi nadomestni datum. Le ta pa ni bil potreben, saj je par dni pred V vikendom zasenežilo po vsej domači grudi.

Že na jesenskem vikednu smo udeleženci dobili nalogo, da si doma pripravimo krplje, ki smo jih uporabili takoj, ko smo zavili iz spluženih gozdnih poti. (Samo za primerjavo: s krplji smo se pod lastno težo in težo polnega nahrbtnika vdirali do gležnjev, brez njih pa do pasu.) Po nekaj sto metrih prehojene poti smo se ustavili, si pripravili ognjišče (zakurili z lokom) in se lotili izdelave začasnega bivališča. Postavili smo si igluju podoben bivak Quinzy (quinzhee - najbrž mi ne boste verjeli, tak način bivakiranja ne izhaja iz Podsaharske Afrike ampak iz Severne Amerike. Dokaz.) Naredili smo dva bivaka, v vsakem je spalo 5 ljudi. Ponoči je imel vsak bivak organizirano preventivno stražo s svečo, da po noči ne bi prišlo do pomankanja kisika. Zjutraj pa nas je pričakala močna odjuga in nekaj kapelj dežja (to se je opazilo tudi skozi prosojne stene bivaka).

Zimsko bivakiranje smo zaključili z iskanjem lavinske žolne, z demonstracijo uporabe cepina in derez ter podelitvijo našitkov.

Udeleženci ŽVN 2 se inštruktorjem zahvaljujemo za njihov trud, čas in znanje.

Fotogalerija
35 slik
Žvn
Žvn
Žvn
Žvn
+32

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.