Zažiga

17 Zažgi

Prenesi v

Vsem skavtinjam in skavtom za današnji praznik

Eva - Brihtna želva, Ajdovščina - Šturje 1 22.02.2010
Draga skavtinja, dragi skavt. Ali veš, kaj danes praznujemo? Vodnica Eva o današnjem prazniku razmišlja tako ...
Robert Baden Powell z ženo Olave in sestro Robert Baden Powell z ženo Olave in sestro (Avtor: Neznani avtor)

Ko sem zjutraj poslušala radio, sem slišala napovedovalko, ki je govorila o Robertu Baden Powellu. Dobro sem napela ušesa in se začela spraševati, kaj ima Baden - Powell opraviti z današnjim dnem. Prešinila me je misel, da je danes eden izmed največjih skavtskih praznikov in koledar je mojo domnevo potrdil. Danes je 22. 2., kar pomeni, da bi kot prava skavtinja morala praznovati Dan spomina.

Kako lahko povprečna slovenska skavtinja pozabi na tako pomemben skavtski praznik?

Na ta dan se je namreč rodil naš ustanovitelj, začetnik skavtov Robert Baden Powell. To je tako, kot da bi Slovenci pozabili na Dan državnosti, Prešernov dan… Ali pa, da bi zaljubljenci pozabili na Valentinovo. Zanimivo je, da teh praznikov nihče ne pozabi. Za šolarje je 8.2. prosti dan. Kdo bi torej lahko pozabil nanj? Na Dan državnosti sodelujemo pri proslavah, za Valentinovo pa so vse trgovine polne srčkov, rdečih vrtnic, čokolatinov ... Zakaj si torej skavti ne vzamemo prostega dne, ali pa vse trgovine napolnimo z raznimi skavtskimi motivi? Zakaj ne izobešamo zastav? Zakaj večina skavtov na ta praznik pozabi?

Mogoče je razlog tudi v tem, da veliko skavtov in skavtinj za ta praznik sploh ne ve. Take podatke se naučimo za skavtski izpit, nato pa jih pozabimo. In če na ta dan ni nobenega skavtskega srečanja, kjer bi nas voditelji spomnili, gre Dan spomina kar mimo nas.

Zato sem se odločila, da bom danes vsem prijateljem skavtinjam in skavtom poslala sms, e-mail ali pa jim zaželela lep Dan spomina preko facebooka. Če lahko ostali praznujejo njihove praznike, zakaj skavti ne bi praznovali svojih?

In če se letos tudi vi niste spomnili na največji skavtski praznik, vas vabim, da si v vse koledarje leta 2011 označite, da skavti 22.2. praznujemo Dan spomina. Naj vas ne bo čisto nič sram tega pokazati vsem ostalim.

Bodimo ponosni na to, da smo skavti in da lahko brez zadržkov skavtsko življenje tudi živimo.

Fotogalerija
3 slike
Robert Baden Powell z ženo Olave in sestro
Robert Baden Powell
Robert Baden Powell

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.