Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

Taborni prostori - varni in čisti

Trop za okoljsko vzgojo in Trop Obudimo Kočevski rog. 18.07.2007
Skavtski tabori so v polnem teku, zato je na mestu, da opozorimo na visoko stopnjo požarne ogroženosti po vsej Sloveniji. Pazite, ko kurite taborne ognje in pripravljate stvari za pod zob, ter zapustite taborni prostor za spoznanje lepši.
(Avtor: )
Na lestvici od 1 do 5 požarne ogroženosti se Slovenija uvršča med najvišji stopnji 4 in 5. Zato pazite in bodite odgovorni do sebe in narave. Območja ogroženosti si lahko ogledate na http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/pozarna_ogrozenost.html

OZNAKA STOPNJE (povzeto po Agenciji RS za okolje - ARSO)

4 - velika:
Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Požar se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves. V požaru zgori veliko organskega goriva, kontrola požara je težka, za gašenje požara je potrebno vložiti velike napore in veliko sredstev.

5 - zelo velika
Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.

Bodimo odgovorni in zapustimo taborni prostor za spoznanje lepši, kot smo ga prejeli!

In pa:
- odpadke zbirajmo ločeno(pozanimajmo se, kako jih ločujejo v kraju taborjenja)
- sproti zagrinjajmo kompostno jamo
- varčujmo s pitno vodo
- ne uporabljajmo okolju škodljivih detrgentov in čistil (posodo se da oprati tudi z zemljo, peskom, travo, pa četudi ostane malce mastna)
- ne sekajmo vsepovprek (veliko uporabnega lesa že leži na tleh)
- ne vznemirjamo živali
- pazimo na ognjevarnost

PS: Skavtski priročnik Bodi pripravljen je zakladnica skavtskih idej in znanja, uporabi ga.

Okoljski pozdrav!


Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.