Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Skavtski duh v Taizéju

Nina Ščukovt, Vztrajna volkulja, Ajdovščina-Šturje 1 10.08.2011
Med 18. in 24. julijem se je v okviru Taizéjskih poletnih tednov v tej majhni francoski vasici odvijal tako imenovani "Scout week", torej teden poln skavtskih dogodivščin in skavtskega duha.
Skavtski teden Skavtski teden (Avtor: Veronika Geržina)

S slovensko SKAM-ovo odpravo sem se udeležila poletnega tedna v Taizéju in čisto po naključju naletela na skupino mladih različnih krojev, rutk in narodnosti. Odvijal se je namreč skavtski teden in organizatorji so prav z veseljem k sodelovanju povabili tudi nas, 4 Slovence, četudi se nam še sanjalo ni, da to v Taizéju sploh obstaja.

Naš dan je izgledal podobno kot dan ostalih udeležencev. Zjutraj molitev, zajtrk, nato pogovorne skupine in diskusija o določenem odlomku iz sv. pisma, molitev, kosilo, nekaj prostega časa in potem najbolj zabaven del dneva - delo za skupnost! Taizé že v osnovi deluje na načelu sodelovanja in tako je celotna skupnost odvisna prav od vsakega posameznika in njegovega dela. Opravila so se iz dneva v dan razlikovala, pomagali smo pri dostavi hrane v kuhinjo, pobirali smeti in seveda čistili wc-je. Tudi tovrstno delo je zabavno, sploh v dobri družbi. Po delu je sledila malica in skavtski del dneva. Zbrali smo se vsi skavti na kup in počeli razne (nore) stvari. Bistvo tega skavtskega dela je bilo predstavljanje držav iz katerih smo bili udeleženci, se igrali razne igre, se smejali skečem in prepevali skavtske pesmi iz različnih držav (Nemčije, Francije, Nizozemske, Španije, Belgije, Izraela, Italije, Litve, Madžarske in seveda Slovenije). Odpravili smo se tudi na krajši pohod, se ustavili na jasi blizu gozda in si priredili čisto pravi mednarodni skavtski piknik. Vsak je namreč prispeval tradicionalno hrano iz svoje države. Tako smo preizkušali belgijske vaflje, madžarsko klobaso, francoski sir, nemške preste.. no, mi Slovenci smo kot tradicionalno slovensko jed predstavili hrvaško pašteto in pa ameriški čips (drugega pač nismo imeli s sabo). Skavtskemu delu je sledila večerja, večerna molitev in druženje z ostalimi udeleženci.

Spoznali smo različne kulture različne navade skavtov v tujini. Ste mar vi vedeli, da imajo skavti iz Nazareta pravi skavtski orkester in da nizozemski skavti nimajo volčičev ampak Sneguljčico in palčke? Med tednom smo ugotovili, da smo, čeprav drugačnih narodnosti, verskih prepričanj in ras, v srcu še vedno enaki. Veže nas pravi skavtski duh, ki mu takšne in drugačne meje ne predstavljajo ovir. In te meje bomo v Taizéju premagovali tudi prihodnje leto med 29. julijem in 5. avgustom.
 

Če te o prihajajočem skavtskem tednu zanima več, lahko obiščeš stran ICCS  ali spremljaš profil na facebook-u.

Upam da se prihodnje leto vidimo v Taizéju!

Fotogalerija
4 slike
Skavtski teden
Skavtski teden
Skavtski teden
Skavtski teden

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.