Zažiga

9 Zažgi

Prenesi v

Pomoč poplavljencem na božični večer

3
Luka Novak, Ljubljana 2 27.12.2009
Vreme ne izibra datuma in tako je skavtska enota za zaščito in reševanje polnila protipopolavne vreče na božično noč za primer poplav na širšem območju Ljubljane.
Polnjenje vreč Polnjenje vreč (Avtor: Lenart Zore)

Ljubljanska skavtska enota za zaščito in reševanje si bo letošnji božični večer in božič zagotovo zapomnila.

Polnjenje vreč s peskom - na božični večer

Zaradi obilnih padavin, ki so zajele večji del Slovenije, nas je Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana alarmiral in mobiliziral. Vreme ne izbira datumov, tako da je prva skupina skavtinj in skavtov polnila vreče s peskom med 18 in 21 uro na božični večer v hudem dežju. Prvo skupino so predstavljali Marjeta Ljubljana 1, Arne, Grega in Andrej Ljubljana 2 in Bena, ter Tomaž Ljubljana 3.

Napoved je bila slaba, nihče ni vedel, kaj bo prinesla noč ali naslednji dan. Reka Ljubljanica je že poplavljala na Barju. Gradaščica, Glinščica in ostali ‘’mirni potočki’’, ki pritečejo iz Polhograjskih Dolomitov pa so bili tik pod kritično mejo.

Drugi dan je celo posijalo sonce ...

Naslednji dan ob 8h se je zbrala nova ekipa v sestavi Anje, Virgila, Jake Ljubljana 1, Arne, Grega, Andrej, Lenart Ljubljana 2, Mirko Ljubljana 3 in Blaž Ljubljana 4. Razmere na terenu so se malce umirile, celo sonce je posijalo.

Tako smo napolnili slabih 2000 protipoplavnih vreč. Meščani so prihajali po vreče, vsaj tisti, ki živijo blizu reke. Malo pred 11h pa je Sava v Tacnu prestopila bregove, tako da so vreče prišle še kako prav za zaščito hiš.

Skavtinje in skavti smo še enkrat dokazali, da znamo in zmoremo pomagati, ko je to potrebno, ne glede na datum. Marsikdo je sprva godrnjal nad ‘’izbiro datuma’’, a kmalu smo ugotovili, da nam bo ta božič za vedno postal v spominu, pa čeprav smo bili za nekaj ur od doma in domačih.

Vreme ne izbira datumov

Vemo, da so božični prazniki in prednovoletno vzdušje. Tako za skavtinje in skavte, kot tudi za delavce civilne zaščite, predvsem pa tudi za ljudi, ki bi jih, oziroma jih je ogrožala voda.

Ne smemo jih pustiti na cedilu. Pa ne zaradi tega, ker bi bili v enoti, ampak zaradi nesebične pomoči do sočloveka, ki nam jo nalaga tako skavtska obljuba in zakoni, kot tudi naša morala in vera.

Lahko se zahvalimo Bogu za srečo, da ni bilo tako hudo, kot so napovedovali. Naslednjič pa lahko rečem in upam, da bomo skavtinje in skavti zopet dokazali iz kakšnega testa smo.

Fotogalerija
9 slik
Polnjenje vreč
Prenašanje vreč
Vezava vreč
Vezava vreč
+6

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.