Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Mladost in Ti- Poslanica Luči miru iz Betlehema

Ana Kočevar 27.11.2005
V četrtek, 22.11.2005, je bila s strani sodelujočih organizacij potrjena letošnja poslanica akcije Luč miru iz Betlehema, ki nas nagovarja k mladosti v naših odnosih. Mladost in Ti

Poslanstvo mladosti je veliko. Ljudem okrog sebe reči “ti” in vedeti, da nas vsak “ti” z malo začetnico naravna na “Ti” z veliko.


Mnogih je strah minevanja mladosti. Nekateri se zato trudijo, da bi mladostniški videz ohranili čim dlje in se karseda dolgo vedli kot najstniki. Drugi domnevajo, da si bodo s hlastanjem po snovnih dobrinah in površnih užitkih podaljšali mlada leta in iz mladosti iztržili čim več. Toda kdor prisega na videz in količino, mu kakovost zlahka uide. Kdor misli, da je mladost velika tržnica, na kateri je treba nagrabiti čim več, mu bistvo mladosti ostane prikrito in v veliko življenje vstopa s slabotnim korakom.

Kaj je bistvo mladosti? Katera je njena prva naloga?

Različnih nazorov smo, a ko združimo izkušnje in vednost, najdemo odgovor: Bistvo naše mladosti počiva v drugem, v bližnjem. Prva naloga mladosti je prepoznati drugega in mu reči “ti”. Ko ljudem okrog nas rečemo »ti«, niso več delci brezoblične množice, temveč naši tovariši, prijatelji.

V mladosti spletemo tisto mrežo odnosov, od katere bo največ odvisno, ali bomo v življenju srečni ali ne. Mladost je tudi čas, ko se odločimo za življenjskega sopotnika, ko se duši razodene tisti “ti”, kateremu se bomo v ljubezni popolnoma odprli.

S tem pa skrivnosti ni konec. Vsak “ti” z malo začetnico nas naravna na “Ti” z veliko. Vsak globok in iskren odnos med dvema osebama se nadaljuje v okolje svetega, večnega, v okolje Boga. Bog se skriva in razkriva v medosebnih odnosih.

Bistvo in poslanstvo mladosti sta torej veliki. Mladost je izziv in neprecenljiva priložnost. V srcu naših mladih let je namreč “ti” _ z malo in z veliko. Ko zaživimo ta izziv, nas tudi minevanja ni strah.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.