Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

Inštruktorji ŽvN na usposabljanju pri Gorskih reševalcih

Lenart Girandon 22.12.2010
Inštruktorji Skavtskih šol Življenje v Naravi smo se 18.12.2010 udeležili Dneva varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah, ki ga vsako leto pripravlja Gorska reševalna služba Slovenije.
Sondiranje za točno določitev zasutega Sondiranje za točno določitev zasutega (Avtor: Lenart Girandon)

Gorska reševalna služba že vrsto let na Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu prireja Območni dan varnejšega gibanja v gorah pozimi. Glavni del izobraževanja je namenjen preventivi pred nesrečami, nekaj pa je tudi praktičnih vaj za obnašanje po tem, ko do nesreče pride.

Začetni del izobraževanja je potekal v predavalnici, kjer so nas dodobra ozavestili o pravilni opremi pri hoji v gore pozimi, primerni pripravljenosti in ozaveščenosti o stanju in vremenu v gorah, ki se izredno hitro spreminjajo. Velik del predavanj je bil namenjen nevarnosti plazov, ki poleg zdrsov zahtevajo največ žrtev med zimskimi obiskovalci gora v Sloveniji in v svetu. Ob tem smo čedalje bolj spoznavali pomembnost tako imenovane tovariške pomoči, saj zasutemu lahko daleč najbolj efektivno pomagajo prav soudeleženci pri tisti zimski turi. Sledila so še navodila o pripravi na zimsko turo, na koncu pa smo nekaj slišali tudi o specifičnih poškodbah (ozebline, podhladitev) in prvi pomoči iz prve roke od zdravnika, ki je hkrati tudi reševalec.

V drugem delu smo se kljub mrazu, ki je rezal do kosti, odpravili še na praktični del izobraževanja, kjer smo se od preventivnih ukrepov učili pravilne uporabe derez in cepina, ustavljali smo se s cepinom po zdrsu po ledeni podlagi in preverjali nevarnost proženja plazov na dejanski snežni podlagi. Znanje smo nadgradili še z ukrepi, ki jih potrebujemo po tem, ko do nesreče slučajno pride in sicer smo s pomočjo plazovnih žoln določili lokacijo poškodovanca, s sondiranjem poškodovanca točno določili in ga tudi izkopali iz snega.

Čedalje več Slovencev in tudi skavtov hodi v hribe tudi pozimi, saj so zimski vzponi težji, bolj zanimivi in ponujajo tudi zanimivejši in hitrejši sestop - turna smuka. Ker pa se moramo poleg pozitivnih strani zavedati tudi nevarnosti so taka izobraževanja nujna za razumevanje in zmanjševanje tveganj v gorah pozimi.

Poleg uporabe znanj pri zimskih vzponih pa Inštruktorji SŠ ŽvN znanje uporabljamo tudi pri ŽvN, kjer se trudimo, da bi udeležence seznanili s kar najboljšim spektrom opreme za gibanje v naravi, za kar pa je potrebno redno obnavljanje znanja in poznavanje novosti, zaradi česar se poskušamo udeleževati čim več takih izobraževanj. Izobraževanje je bilo koristno, zaradi česar priporočamo obisk izobraževanja naslednje leto vsem, ki jih ta oblika življenja v naravi zanima.

Več si lahko preberete tu.

Fotogalerija
12 slik
Sondiranje za točno določitev zasutega
Pravilna oprema pozimi
Sondiranje za točno določitev zasutega
Sondiranje za točno določitev zasutega
+9

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.