Dogodek

Dan voda

pred 6551 dnevi
Začetek: 21.03.2006 ob 23:00
Zaključek: isti dan ob 23:00

Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

22. marec – svetovni dan voda

Sandi Hribar 21.03.2006
Kaj smo pili danes in kaj bomo jutri? Ohranimo naravo in vodne vire vsaj tako čiste, kot jih imamo, in poskrbimo, da se stanje izboljša. Voda je naše največje bogastvo. Se zavedamo, kako je pomembna?
(Avtor: )
Človeško telo sestavlja 56-70 % vode. Od vode so odvisni mnogi življenski procesi: prenašanje hranilnih snovi v krvi, dihanje, izločanje škodljivih snovi iz telesa …
Pomislimo, kako velik del ima voda v našem vsakdanjem življenju. Že od nekdaj svoja bivališča gradimo v bližini voda, kopamo in igramo se v vodi, naše gospodarstvo temelji na vodi in vodni moči. Izdelki, ki jih uporabljamo, kupujemo in prodajamo so tako ali drugače povezani z vodo. Ko si vzamemo čas ali pa ko nas skavtska aktivnost pripelje v naravo, ne moremo mimo vode. Mimo potočkov, potokov, hudournikov, jezer, morja. Kako prijetno je na poletnem taboru pripraviti pot preživetja, poseben čar pa ji da blato in ravno voda je tisto, kar nam pri vsem tem daje nepozabne užitke in zadovoljstvo. Se spomniš tabora, ko si lahko pil iz bližnjega studenca in skočil v prijetno, kristalno čisto vodo? Če lahko rečeš »da«, si res lahko vesel. Če pa imaš tudi obratne izkušnje, si opazil problem današnjega časa.

In ko vsega tega ne bomo imeli več, ko ne bomo imeli niti tako čistih studencev in podtalnice, kot jo imamo danes?

Če kot posamezniki ne bomo poskrbeli za ohranjanje narave in se prizadevali za ohranjanje vodnih virov, bo jutri vse drugace. Morda »jutri« sploh ne bo.

Ob svetovnem dnevu voda si skavtinje in skavti vzemimo trenutek za ohranjanje narave in pitne vode. Ker pa skavt spoštuje naravo in vidi v njej Božje delo, ne bo težko to storiti tudi v dneh, ki se ne bodo imenovali »svetovni dan voda«.

Kaj storiti?
- Pri umivanju zob med ščetkanjem zaprimo pipo, uporabimo tudi čim manj zobne paste.
- Po opravljeni mali potrebi splaknimo le z malo vode in iz kotlička ne spustimo vseh 9 litrov ali več čiste pitne vode.
- Odpadke odlagajmo na ekološke otoke, saj pri predelavi odpadkov prihranimo precej več vode, kot jo potrebujemo za izdelavo prvotne surovine, izdelka.
- Če se le da, se odpovejmo prevoznemu sredstvu, predvsem na razdaljah, ki jih lahko prehodimo peš.
- Pri tuširanju ali kopanju se zavedajmo, kako je voda pomembna, zato jo pri miljenju zaprimo. Izogibajmo se potratni porabi mila, šamponov ipd.
- Pri pomivanju posode uporabimo razgradljive detergente ali se jih sploh izognimo.
- Ne kupujmo stvari, ki jih ne potrebujemo.
- Opomnimo drug drugega, da je voda pomembna in da moramo z njo varčevati.


»Ko ne bom imel kaj piti, se bom zavedal, kaj sem pil včeraj, to bom obžaloval, a popraviti ne bom mogel« (S. H.)

Skupaj poskrbimo za kristalno čisto vodo, da jo bomo lahko ponudili tudi našim zanamcem, bodočim skavtinjam in skavtom.

Prijetno praznovanje svetovnega dneva voda.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.