Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Skavtska orehova potica

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 24.12.2011
Skavti si lahko kot izziv do konca letošnjega leta zadamo speči pravo orehovo potico. Kot so jo spekle naše babice. In zakaj je ta potica skavtska, se morda sprašujete.
Orehova potica (Avtor: Aleš Čerin)

Sestavine

Testo

1 kg bele moke
550 ml toplega mleka
2 žlički suhega kvasa (lahko je tudi 30 g kvasa, a ga je treba posebej pripravljati)
100 g sladkorja
100 g masla (lahko bi bila tudi margarina, a je ne priporočam)
2 rumenjaka
1 kavna žlička soli

Nadev

700 g zmletih orehov
300 g sladkorja
40 g drobtin
pol žličke mlete prave kave
ščepec cimeta
200 ml sladke smetane
150 ml mleka
beljak, ki ti je ostal od testa
žlica ruma
250 g rozin

Priprava

Testo

V skledo preko malo večjega cedila presej moko, dodaj sol in suhi kvas. Dobro premešaj. V moko naredi jamico.

V posodo odmeri mleko in ga rahlo pogrej (ne sme biti prevroč!). Vanj stresi sladkor in maslo ter zmešaj s paličnim mešalnikom, da se sladkor raztopi, maslo pa raztali. Dodaj 2 rumenjaka (beljaka shrani za nadev). S paličnim mešalnikom vmešaj rumenjaka.

V jamico zlij mleko z ostalimi sestavinami in s primerno kuhovnico naredi luštno testo. Na koncu posodo in testo pomokaj, da se ga bo kasneje dalo odstraniti iz posode.

Testo pusti vzhajati. Pazi, da ne "gre čez".

Orehov nadev

Mleko, smetano in sladkor zavri ter polij preko zmletih orehov. Premešaj. Dodaj začimbe in rum in mešaj, da se ohladi. Dodaj beljake in dobro premešaj.

Rozine

Rozine dobro - res dobro! operi s toplo vodo (bogvedikje so se valjale). Prelij jih z nekaj malega ruma, da se malo navzamejo žlahtnosti okusa.

Vse "vrzi" skupaj

Na mizo pogrni slabo rjuho (ki jo imaš samo za peko potice, jabolčnih zavitkov in drugih podobnih sladic) in jo pomokaj (potresi z moko). Nanjo stresi vzhajano testo in s pomokanim valjarjem (tistim iz vicev o ženah, ki pozno v noč v pričakajo z njim svoje može) testo zvaljaj do debeline malo manj ko 1 cm v kvadratno krpo.

Na testo stresi orehov nadev in ga enakomerno razporedi. Potresi rozine. Kar skupaj z rumom. OPOMBA: Alkohol med peko odhlapi, tako, da se od potice ne moreš napiti.

Zvij testo in ga preloži v z maslom namazan pekač. Kar pogumno!

Peka

Z dolgo paličico preluknjaj potico, da skorja ne odstopi.

Pekač daj v pečico in pusti vzhajati v na kakih 50 stopinj ogreti pečici. Ko je primerno vzhajala, zakuri pečico na 185 stopinj in peci 1 uro. Na potico lahko daš alufolijo, da se od vrha ne zažge.

Povabi prijatelje

Na potico povabi svoje prijatelje. Verjetno, da bodo debelo gledali in se čudili tvojemu mojstrstvu. Zraven potice lepo paše topel zeliščni čaj. Potica se bo imenovala "skavtska" le, če je bodo deležni tvoji skavtski prijatelji :)

Fotogalerija
2 sliki
Rozinova potica - varianta, če nimaš orehov
Orehova potica

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.