Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Želimo vam blagoslovljeno Veliko noč!

1
Špela Zalaznik 09.04.2009
Naš gospud je od smrti vstal Od nega bridke martre; Nam je se veseliti, No nam hoče trošti biti. Velikonočna pesem (Stiški rokopis)
Križani Križani (Avtor: Aleš Čerin)
Na veliki četrtek se spominjamo Jezusove zadnje večerje, ko nam je svoje telo in kri izročil v kruh in vino. Postavil nam je čudovito zapoved, zapoved medsebojne ljubezni, v znamenje katere je učencem umil noge.

Na veliki petek se spominjamo Kristusovega trpljenja na križu, ki ga ponazarja štirinajst postaj križevega pota in obredi velikega petka. Ta dan ni svetih maš.

Na veliko soboto duhovniki blagoslovijo velikonočni ogenj in vodo. Z njima blagoslavljamo domove. Sobota je dan celodnevnega čaščenja Kristusa v Božjem grobu. Ta dan tudi pripravljamo velikonočne dobrote, ki jih kasneje nesemo k blagoslovu. Košaro z velikonočnimi dobrotami je nekoč k žegnanju nesla najstarejša, neomožena hči.
Vse jedi imajo svoj pomen:
- šunka predstavlja Kristusovo telo,
- hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ,
- pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi,
- potica pa spominja na trnovo krono.

Velika noč je največji krščanski praznik. Spominjamo se največjega čudeža, vstajenje Jezusa Kristusa. Kristus nas je s trpljenjem in smrtjo odrešil in nam odprl pot v večno življenje.

Po stari slovenski navadi so v nedeljo po župnijah vstajenjske procesije. Velika noč se praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladanski polni luni.

Na velikonočni ponedeljek delimo naše veselje in vero s prijatelji in sorodniki.

Ekipa SkavtNETa vam vsem želi blagoslovljene in ljubezni polne velikonočne praznike!

Povzeto po: http://aktualno.rkc.si/?id=9585&fmod=0
Fotogalerija
3 slike
Križani
Potica
Pirhi

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.