Zažiga

23 Zažgi

Prenesi v

Velika noč

Špela Zalaznik 05.04.2007
Z nezadržno hitrostjo se približuje največji krščanski praznik- velika noč. Nanjo se pripravljamo v postnem času. Zadnji teden pred veliko nočjo se imenuje veliki teden. Veliki četrtek, veliki petek in velika sobota pa se drugače imenujejo tudi velikonočno tridnevje.
(Avtor: )
Veliki četrtek in petek sta dneva v znamenju božjega groba. Na veliki četrtek po cerkvah utihnejo zvonovi in orgle ter zopet začno zvoniti in igrati šele v soboto. Ljudje hodijo molit k božjemu grobu. Na veliki petek se spominjamo Kristusove smrti na križu, zato je ta dan tudi strogi post.

V soboto se blagoslovijo ali »žegnajo« jedila in vsak kos ima svoj pomen:
- rdeči pirhi simbolizirajo Kristusove kaplje krvi
- hren simbolizira žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ
- potica simbolizira trnjevo krono
- meso simbolizira Kristusovo telo

Vse stvari ponavadi zložimo v pleteno košaro ali pehar in odnesemo blagoslovit. Blagoslovljena jedila pojemo za velikonočni zajtrk, v nedeljo zjutraj.

V nedeljo je velika noč, naš največji praznik! Na ta dan je Jezus Kristus vstal od mrtvih. Velika noč je prestavljiv praznik, ki se za vsako leto posebej izračuna. Na prvem ekumenskem koncilu (vesoljnem cerkvenem zboru) v Nikeji so se odločili, da se velika noč praznuje na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Velika noč se tako lahko praznuje med 22. marcem in 25. aprilom.

Ob tem največjem prazniku vam ekipa SkavtNETa s sodelavci želi vesele in blagoslovljene velikonočne praznike! (Pa velik pirhov =) )

Povzeto po: http://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_no%C4%8D

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.