Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Ugasnimo luči in živimo počasi

Ester AAč 15.02.2008
Na večer zimskega solsticija, 22. decembra, se pridružimo globalni akciji »Ugasnite luči in živite počasi« ter za dve uri (od 20.00 do 22.00) ugasnimo vse luči, izklopimo elektriko in preživimo čas v soju sveč in v miru. Če imate doma že Luč miru iz Betlehema, preživite ta čas ob soju drobnega plamenčka!
(Avtor: Primož Kotnik)
Pod sloganom »Ugasnite luči in živite počasi«, so začeli z akcijo na Japonskem, ko so stopile skupaj okoljske nevladne organizacije z namenom, da bi pokazale na možnost zmanjšanja porabe električne energije in na drugačno preživljanje časa ob poletnem in zimskem solsticiju. Prvič so izvedli akcijo leta 2003, kmalu dobili podporo japonskega Ministrstva za okolje, nekaterih podjetij, vladnih organizacij, umetnikov in druge javnosti, ki so se priključili in podprli dogodek »ugašanja luči«.

Lansko leto je podporo ponudilo že nepojmljivo visoko število vseh ljudi, v Tokyu so celo ugasnili luči na največjih konstrukcijah: Tokyskem stolpu in Mavričnem mostu. Akcija pa je začela svoj pohod po svetu in danes se dogodku priključujejo Severna in Južna Koreja, Avstralija, ZDA, Tajvan, Mavricius in Francija. Razširimo ta val tudi v Slovenijo in preživimo večer zimskega solsticija ob svetlobi sveč.

Zakaj se priključiti akciji? Razlogi so lahko različni: preživeti večer v toplini družine, nameniti podporo energijskim problemom, pripomoči k miru v svetu. Lahko se pridružimo tudi samo zaradi zabave. Glavni namen akcije je, da čim več ljudi spomni na to, da lahko čas preživimo tudi nekoliko drugače: veliko bolj v miru in v krogu družine.

Večer sveč ni nikakršen protest, niti ničesar ne razglaša. To naj bi bila samo priložnost, da spoznamo, kako se lahko zgodi nekaj prav čarobnega, ko samo za dve uri ugasnemo vse luči ob solsticijih.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.