Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Sveti Jurij vabi na grad!

Ester AAČ 20.04.2008
Sveti Jurij je zavetnik mesta Ljubljane, pa tudi nas skavtov, zato bi bilo lepo, da se v sredo, 23.04., na njegov god zberemo na gradu.
sveti Jurij in ljubljanski grad sveti Jurij in ljubljanski grad (Avtor: različni avtorji)
V prijaznem vabilu piše:
»Župnija svetega Jakoba v Ljubljani in dekanija Ljubljana Center vabita k slovesnemu bogoslužju ob godu sv. Jurija, zavetnika mesta Ljubljane, ki bo v sredo, 23.aprila 2008 ob 17.uri na notranjem dvorišču Ljubljanskega gradu, pred kapelo sv.Jurija. Po maši bo priložnost za prijateljsko druženje.«

Pa še malo zgodovine:
Kapelo sv. Jurija v grajski kapeli na Ljubljanskem gradu odlikujejo poslikave notranjosti, ki predstavljajo svojevrstno posebnost. Notranjost je namesto z religioznimi motivi okrašena s simboli kranjskih deželnih glavarjev. Od njihove prve poslikave leta 1747 so sledile številne obnove poslikav, kar je prineslo razlike od prvotne poslikave. Podlaga za poslikavo naj bi bil opis deželnih vladarjev Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske. Grbe v kapeli lahko opredelimo v treh skupinah:
-grbi šestdesetih kranjskih deželnih glavarjev
-grbi petih avstrijskih vladarjev: nadvojvode Karla in žene bavarske vojvodinje Marije, Marije Terezije in cesarja Jožefa II. ter cesarja Karla VI.
-grbi Kranjske, Istre ter Slovenske marke.

Kdo je sveti Jurij in vse o zmaju pa že vemo, mar ne?

PRIJAZNO VABLJENI V KROJIH, V SKAVTSKEM DUHU Z VESELJEM PO SREČANJU IN DRUŽENJU!
Fotogalerija
7 slik
sveti Jurij in ljubljanski grad
sveti Jurij in ljubljanski grad
sveti Jurij in ljubljanski grad
sveti Jurij in ljubljanski grad
+4

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.