Zažiga

20 Zažgi

Prenesi v

Sv. Valentin ima ključ od korenin

Špela Zalaznik 14.02.2007
Bodi moj Valentin...ali bodi moj galantin, kar pomeni ljubljenec žensk. Anglosasi naj bi namreč zamenjali črki g in v in tako je iz galantina nastal valentin. Vas zanima več o tem prazniku zaljubljencev? Torej berite dalje...
vrtnica vrtnica (Avtor: )
Na dan sv. Valentina, 14. februarja si ljudje podarjajo rože, voščilnice, sladkarije in drobna darilca. Valentinovo je praznik zaljubljencev pa tudi prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Navade pa niso bile vedno in povsod enake.

Rimljani so 15. februarja praznovali luperkalije, ki so bele posvečene plodnosti in rodovitnosti. Imeli so tudi poseben običaj, pri katerem so dekleta dala listke s svojimi imeni v skrinjico, nato pa so fantje žrebali med njimi. Fant in dekle sta tako naslednje leto veljala za par. Ko so Rimljani sprejeli krščanstvo, so praznik prestavili na 14. februarja in ga poimenovali po sv. Valentinu.

V Angliji so otroci vstajali pred sončnim vzhodom in če so prvemu človeku, ki so ga srečali dvakrat zapovrstjo rekli "Dobro jutro, Valentin", ne da bi jih ta prej ogovoril, so od njega prejeli darilo.

Na Slovenskem pa Valentina poznamo kot tistega, ki prinese ključ do korenin, zato ga imenujemo tudi prvi spomladin. Zadnja leta pa je ta praznik pri nas skomercializiran in se uveljavlja kot praznik zaljubljencev.

povzeto po: http://www2.arnes.si/~osceifb1s/valentin.htm

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.