Dogodek

Čoln

Referendum

pred 4753 dnevi
Začetek: 05.06.2010 ob 22:00
Zaključek: isti dan ob 22:00

Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

Sem ZA ali PROTI?

4
za IO ZSKSS, Sandi Hribar, načelnik 03.06.2010
Skavti si že ves čas svojega delovanja prizadevamo, da bi bili zvesti Bogu in domovini. Prizadevati si pomeni vključevati se in soodločati. Prispevati svoj del. To je aktivno državljanstvo. Skavtinje in skavti smo del slovenske družbe, aktivni smo po vsej naši domovini in izven nje.
Čoln Čoln (Avtor: Sas Skkalich, SXC)

Naloga skavtinje in skavta kot aktivnega državljake/na

Pred leti smo v ZSKSS namenili triletno vzgojno obdobje odgovornemu državljanstvu in tudi triletno vzgojno obdobje posvečeno odgovornemu odločanju. Kakšna je pravzaprav naloga skavtinje in skavta pri življenju aktivnega državljanstva? Njuna naloga je da:

  • izkoristita dano demokratično možnost sooblikovanja odgovorov in rešitev pri odprtih vprašanjih znotraj svoje domovine (udeleževanje javnih razprav, vključevanja v različne družbene skupine kot so društva, klubi,… in lahko tudi vključevanje v politične stranke),
  • prepoznata, kaj je zgolj politikanstvo in kaj vpliva na našo skupno prihodnost in samozavest naroda,
  • spremljata dogajanja v družbi,
  • da sta do dogajanj v družbi negativno in pozitivno kritična,
  • da si oblikujeta svoje lastno stališče do odprtih vprašanj,
  • se volitev in referendumov udeležita in glasujeta na podlagi argumentov in vrednot, ki jih živita tudi s pomočjo skavtskih zakonov in dane obljube.

Torej njuna naloga je, da iz skrbi in ljubezni do svoje domovine spremljata, sooblikujeta in odločata o tem kako bomo živeli jutri. Vse v skrbi, da bi jutri živeli bolje kot danes in da bi ta svet zapustili vsaj za spoznanje lepši in boljši kot smo ga prejeli.

Odločitev naj zraste v tebi

V teh dneh spremljamo dogajanja glede nedeljskega referenduma o arbitražnem sporazumu. Pomembno je, kako boste glasovali v nedeljo, še bolj pomembno pa je, da je odločitev zrasla v tebi skavtinja in v tebi skavt in da si kar se da prepričan, da je tvoja odločitev prava za našo prihodnost. Prava za ljudi, ki živijo ob meji, prava za gospodarski razvoj in prava za dobre med soseske odnose.

Spodbujamo aktivno državljanstvo

V IO ZSKSS se ne nagibamo k eni ali drugi dani rešitvi, želimo le spodbuditi aktivno državljanstvo pri tem ali kateremkoli drugem referendumu. Pomembno je, da soodločata ti skavtinja in ti skavt. Tvoja vloga je zaradi vrednot, ki jih poskušamo živeti pomembna in naj šteje tudi tvoj glas.

Odgovori na potrebo države tudi, ko bi bilo prav, da odločajo tisti, katere smo že izvolili. Slovenija je naša domovina, druge nimamo. Spremljaj, prouči, se odloči in glasuj ZA ali PROTI.

Komentarji (4)

Za komentiranje se prosim prijavi.