Zažiga

23 Zažgi

Prenesi v

Pust, pust krivih ust!

Špela Zalaznik 16.02.2007
Če ima o pustu sonce moč, mrzla bo velika noč – glede na letošnjo zimo je tale pregovor kar na mestu, kajne? =)
maškare maškare (Avtor: http://images.google.si/imgres?imgurl=http://www.uvi.gov.si/img/photo/slovenia/large/103.jpg&img)
Pust je praznik veselja, ki je pri nas že dolgo zakoreninjen. Odganjal naj bi zimo, v deželo pa privabljal pomlad. Veliko starih običajev se je ohranilo in nekatere maske so prepoznavni znak naše države. Pust je premakljiv, zaradi Velike noči, ki je prav tako premakljiva. Velika noč je vedno na nedeljo, pust pa na torek pred pepelnično sredo, pred začetkom postnega časa. Na pepelnično sredo se pust pokoplje.

Maske so poznali že Germani, med njimi Langobardi, ki so prihajali tudi čez naše ozemlje. Gotske maske so nastopale na bizantinskem dvoru, o čemer govori poročilo iz časov vladarja Konstantina. Med cesarjevim obedom so nastopali štirje Goti, ki so bili oblečeni v narobe obrnjene kožuhe, na glavi pa so nosili maske različnih oblik.

Pust je imel v starem Rimu pomen današnjega novega leta. Kasneje so katoliki ta praznik povezali z Veliko nočjo, ki prav tako vsako leto nastopi na drugi datum. Pomen pusta je začetek posta. Ta naj bi trajal šest tednov (post se začne prvo nedeljo po pustnem torku), do velikonočnega ponedeljka.

Seveda so omembe vredne tudi posebne beneške maske, ki so znane po svoji eleganci, razkošnosti in skrivnostnosti.

V naši deželi pa so najbolj poznane maske zagotovo kurenti, saj se pojavljajo na mnogih pustnih povorkah, prireditvah in celo v parlament pridejo pogledat, kaj počno naši politiki. Ne smemo pozabiti niti na škoromate, zelenega Jurija, coprnico Uršulo in mnoge ostale maškare.

Kaj pa ti, že veš v kaj se boš našemil? Če še ne, kar pohiti, saj je pust že pred vrati in skavti smo veseli ljudje, ki bomo iz pusta krivih ust naredili pusta veselih ust =)
Fotogalerija
4 slike
maškare
maškare
maškare
maškare

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.