Zažiga

20 Zažgi

Prenesi v

Ptički se ženijo!

Špela Zalaznik 12.03.2007
12. marec velja za prvi pomladni dan, čeprav se ne ujema s koledarskim začetkom. Na prvi pomladni dan je nekoč godoval papež Gregor Veliki, znan kot prinašalec luči. Ko pa se je koledar spremenil iz julijanskega v gregorjanskega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga sedaj praznujemo že 12. marca.
(Avtor: http://www.mojnet-si.net/assets/images/birds.gif)
Sv. Gregorij je zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral). Upodabljajo ga v papeških oblačilih, pri sebi ima škofovsko palico, knjigo, pisalno pero ali goloba.

Da se na gregorjevo ptički ženijo rečemo, ker je povsod v naravi, ki se prebuja, že slišati žvrgolenje ptičkov. Naši kmečki predniki so čas namreč merili po dogajanju v naravi. Na gregorjevo se prav tako v vodo spusti luč, ki simbolizira svetlobo, saj takrat že lahko delamo ob naravni svetlobi, ne potrebujemo več razsvetljave. Po raznih slovenskih krajih imajo različno tradicijo spuščanja luči, ponavadi spuščajo izdelke iz lesa (čolničke, cokle, hiške...), na njih pa postavijo svečko in jih spustijo po potoku ali reki.

povzeto po: http://web.s-gim.kr.edus.si/projekti/timko/2001_2002/zvezdice/Jerica/GREGORJEVO.htm

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.