Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Processio Locopolitana

3
Jure 27.03.2009
V času od 28. marca do 19. aprila ste vabljeni na Škofjeloški pasijon, ki velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo, napisano v slovenskem jeziku. Škofjeloški pasijon je spokorniška pasijonska procesija katere uprizoritev je vsekakor velik kulturni, zgodovinski in religiozni dogodek.
(Avtor: http://pasijon.skofjaloka.si/)
Škofjeloški pasijon – PROCESSIO LOCOPOLITANA je leta 1721 napisal škofjeloški kapucin pater Romuald Marušič in spada med najelitnejšo kulturno dediščino slovenskega naroda.

Pasijon predstavlja 20 prizorov in ima dva poglavitna razdelka. V prvem govori o človekovem padcu v greh, ki je delo hudobnega duha, v drugem pa prikazuje Kristusovo trpljenje, s katerim je človek odrešen. Zaradi svoje vsebine in spektakularnosti ima tudi posebno in izrazito moč.

Pasijonske slike v katerih bo nastopilo okoli 800 sodelujočih, med njimi preko 80 konjenikov, se bodo v procesiji na prenosnih in prevoznih odrih pomikale po ulicah in trgih starega jedra Škofje Loke. Pasijon kot procesijska igra ima izjemen pomen tudi v širšem evropskem prostoru, saj predstavlja izjemo tako po načinu uprizoritve kot tudi po velikosti predstave s svojim izjemnim številom igralcev, konjenikov in statistov.

Pasijonska procesija združuje trojni namen: poučni, spodbudni in dejavni. Človek naj spozna greh in njegove posledice, ob Kristusovem trpljenju naj se zave svoje grešnosti in naj se potrudi za poboljšanje. V svojih začetkih je bil Romualdov Škofjeloški pasijon znamenje časa - in prav tako znamenje je tudi za naš čas!

http://pasijon.skofjaloka.si/

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.