Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Zimske radosti - svobodno na snegu

Darko - Srčni krt 10.02.2009
Od 30. januarja do 1. februarja je na Resniku na Pohorju potekalo zimovanje Celjskih zverinic. Geslo letošnjega zimovanja je bilo ZIMSKE RADOSTI -SVOBODNO NA SNEGU. Čeprav je bila udeležba malce manjša kot ostala leta, nam to ni pokvarilo prijetnega skavtskega vzdušja. Še več! Zaradi idilično zasnežene narave in obilice snega je bilo vzdušje še bolj radostno in vzneseno.
ZIMSKE RADOSTI-SVOBODNI NA SNEGU ZIMSKE RADOSTI-SVOBODNI NA SNEGU (Avtor: Darko - Srčni Krt)
Nastanjeni smo bili v župnijskem domu poleg cerkvice sv. Urbana, ki je po urejenosti prej deloval kot kakšna počitniška brunarica v planinah, kot pa običajni župnijski dom. Za skavtske razmere že skoraj pravi luksuz. Pa se ob to nismo prav nič obregnili, saj je skavt v svoji skromnosti zadovoljen z vsem, pa če tudi je kdaj malce preobilja.

Poleg zimskih radosti je bila rdeča nit našega zimovanja duhovna tema o svobodi. Uvod v temo smo imeli že kar prvi večer po večerji. Ob izbranih mislih o svobodi smo razdeljeni v dve skupini razpravljali o večni temi o svobodi. Prav vsak je imel svoje poglede na svobodo in vsak jo tudi drugače začutil. Čeprav si vsak pošten človek želi svobode za vse, je na žalost za vse ni dovolj. Žal na svetu obstajajo tudi ljudje, ki jo hočejo imeti samo zase in jo krojiti drugim samo po svojih predstavah. Kljub našim različnim pogledom na svobodo, smo se pa strinjali v en glas, da je lastna svoboda omejena z svobodo drugega. Po duhovni tezi smo praznovali dva rojstna dneva in en god, Katarince, Vojkota in Angelce. Za nalogo so si morali kar sami poiskati svoja darila. Kar dodobra so morali preobrniti hišo, da so jih našli. Za nagrado so še dodatno dobili naloge, napeti so morali svoje možgančke in nas razveseliti z svojimi nastopi. Katarinca je z mamico in atekom zapela pesmico o žabici, Angelca in Vojko pa sta 'vkup "sklamfala" nekakšno napitnico.

Naslednji dan je bil namenjen radostim na snegu. Dopoldne smo šli na krajši lažji pohod, da smo si ogledali okolico prijetnega kraja in uživali v idilično zasneženi naravi. Zraven se nam je še pridružila prijetna psička, ki nam je s svojo igrivostjo popestrila pohod. Po kosilu, slastnem segedinarju, smo imeli snežno olimpijado. Tekmovali smo v ciljanju plastenk z kepami, v skavtskem hokeju, v hitrostni vleki sani, delanju snežnega angelčka in živega kipa skavta iz snega. Prav slednje je bilo najbolj šaljivo, saj smo morali skavta odeti v sneg in narediti zanimivo skulpturo. In iz tega je nastal nekakšni doprsni kip Nagajivega kenguruja in sarkofag Zvitega Lisjaka.

Tako razigrani smo se umirili v duhovni uri s p. Marjanom, ponovno na temo o svobodi. Tokrat smo z berilom iz Svetega pisma (Gal 5,2-26)bili nagovorjeni z besedami Sv. Pavla o krščanski svobodi. Temelj krščanske svobode sta vera in ljubezen. In sv. Pavel nas še posebej nagovori: "Če pa se med seboj grizete in obžirate, glejte , da se med seboj ne pokončate." Nato je sledila sv. maša. Po skavtsko je bila navzven skromna, vendar notranje zelo bogata. Pri bogoslužju smo sodelovali prav vsi; z uvodom v mašo, z branjem beril, prošnjami, prinašanjem daril na oltar, uvodom v očenaš, pozdravom miru in prepevanjem smo obogatili sv. mašo.

Večer je spet bil namenjen družabnemu druženju. Veliko smo se igrali, prepevali in se na veliko zabavali. Prav vse, ki se niso morali udeležiti tega zimovanja, smo jih poklicali po telefonu, jim kakšno zapeli in se na kratko pogovorili ter jim s tem polepšalo večer. Našega Francija pa smo po telefonu tako razveselili, da nas je celo obiskal. Zraven je prinesel liter domačega in slastno domačo salamo. Oj, to nas je presenetil. Zato je še vesela družba vztrajala pozno v noč.

Žal sta nedelja in s tem konec našega zimovanja prišla prehitro. Po pravem kmečkem zajtrku (zabeljeni žganci z mlekom) smo naredili refleksijo, kjer smo utrnili svoje spomine in misli na to tridnevno zimovanje. Bogu smo lahko hvaležni, da je zimovanje tako uspelo, da smo se lahko imeli lepo in veselo.

Še več utrinkov z našega zimovanja in fotografij pa si lahko ogledate na naši novi spletni strani: http://bokss-celje.skavt.net/ .

Fotogalerija
31 slik
ZIMSKE RADOSTI-SVOBODNI NA SNEGU
ZIMSKE RADOSTI-SVOBODNI NA SNEGU
ZIMSKE RADOSTI-SVOBODNI NA SNEGU
ZIMSKE RADOSTI-SVOBODNI NA SNEGU
+28

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.