Zažiga

13 Zažgi

Prenesi v

Raziskovanje kraškega roba v najbolj hladnem dnevu te zime

Leteča Lastovka 22.02.2008
Odrasli skavti se pogosto odpravimo skupaj tudi na kak prostočasni ali nedeljski izlet. Na enega takih izletov je vabilo tudi na skavt.net-u objavljeno Vabilo v naravo.
po blagoslovu po blagoslovu (Avtor: LL)
Sredi nedeljskega dopoldneva se je pod slavno hrastoveljsko cerkvijo srečalo nekaj skavtov iz Novega mesta in Ilirske Bistrice. To menda ni najbolj tipično izhodišče za raziskovanje kraškega roba, zato je bilo potrebnega dosti terenskega raziskovanja preden smo se uspeli iz doline povzpeti na kakih tristo metrov višji greben t.i. kraškega roba.

Tam smo bili pa nagrajeni za trud, saj se iz višav na dolino pa tudi na morje in hribe nudi skoraj tak razgled kot iz pričje perspektive. Razgled na dolino popestri serpentinasta trasa železniške proge proti Kopru in po njej stalno vozeči vlaki in ob tem mi je postalo čisto jasno, zakaj imajo nekateri ljudje za hobi opazovanje vlakov (trainspotting). Po grebenu so tudi že cveteli vijoličasto beli žafrani, čeprav nam je nekdo od domačinov rekel, da je to pri njih najbolj mrzel dan v tej zimi. Ko smo se bližali Črnem Kalu oz. tamkajšnji cerkvi sv. Valentina, smo v skalah nad nami lahko od blizu odazovali številne plezalce, privezane z vrvmi.

Pred cerkvijo sv. Valentina so nas čakali postojnski odrasli skavti in skupaj smo šli k maši, ki jo je ob vaškem prazniku daroval koprski pomožni škof Jurij Bizjak. Ob koncu maše so bili zaročenci in zakonci deležni škofovega blagoslova sv. Valentina, domačini so nas pa povabili na klepet ob obloženi mizi v njihov vaški dom, kjer smo se spoznali še z ne več aktivnimi veterani tržaških slovenskih skavtov.
Fotogalerija
3 slike
po blagoslovu
tam gori ...
prihaja vlak ...

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.