Zažiga

20 Zažgi

Prenesi v

Cenacolo trka na našo vest

Ester Srdarev 15.02.2007
Skupnosti Cenacolo, ki ima eno od svojih hiš (čez 50 jih je še po vsem svetu) tudi v Sloveniji, verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj je postala med svojo triletno navzočnostjo pri nas že dovolj razpoznavna. Gospod Damjan Štih, Župnik škocjanski nam v imenu fantov sporoča:
"Verjetno večina med vami ve, da fantje v skupnosti Cenacolo z molitvijo, delom in pogovorom postavljajo temelje novemu življenju, radi pa o svoji poti "iz pekla" spregovorijo tudi po župnijah in šolah. Preživljajo se s svojim delom in z darom Božje Previdnosti in dejansko jim od osnovnih stvari le redko kaj zmanjka. Bog poskrbi zanje po dobrih ljudeh.
V zadnjem času pa se soočajo s precejšnjim problemom, ki nas vse vabi, da tudi mi postanemo orodje v rokah Božje Previdnosti. Za kaj gre?
Že dalj časa so brez primernega prevoznega sredstva. Kar nekaj dobrih ljudi jim je sicer v zadnjih treh letih podarilo kakšen stari avto in tudi starši so jim kupili manjši kombi, vendar so vsi ti avtomobili imeli eno veliko težavo: kratek rok trajanja. Nobeden ni “preživel” tehničnega pregleda pred ponovno registracijo.
In zakaj fantje prevozno sredstvo sploh potrebujejo?
- za vsakdanja opravila (gredo po kruh, ki jim ga 2xtedensko podari pekarna, gredo po material za delo, gredo k zdravniku ... no saj sami veste za kaj vse se vsak dan rabi avto)
- za pričevanja širom Slovenije
- za srečanja v Italiji in na Hrvaškem nekajkrat letno, kjer se zbirajo fantje iz vseh hiš

Iz drugih držav se pripeljejo z dobrimi kombiji, iz Slovenije pa so šli v starem kombiju, ki jim je med potjo “padel skupaj”. Odtlej morajo svoje poti kombinirati z drugimi hišami.

Da bi rešili ta problem, so za njihov kombi zbirali mladi lani v Stični. Lepo so se odrezali, toda vsi vemo, da pribl.3000 EUR za kombi ni dovolj. Nekaj so nabrali skavti v akciji Luč miru 2005, nekaj so fantje "zaslužili" s prodajo lesa, nekaj dobili ob predstavi živih jaslic. Denarja se je torej kar nekaj nabralo, toda še vedno premalo za soliden nov kombi.
“Nov? Zakaj pa potrebujejo nov kombi???” boste vprašali. Tudi sam sem se to spraševal, a je bil odgovor odgovornih iz skupnosti vedno isti: "Izkušnje s starimi vozili in stroški ter skrbi z njimi nam drugega ne dopuščajo...!" Ko sem dobro razmislil, se z njimi strinjam...

Zakaj vam sedaj to pišem? Fantom sem obljubil, da jim bom pomagal do solidnega kombija. Svojo pomoč je obljubila tudi Škofija Novo mesto. Če pa se še kdo od vas čuti poklicanega, da po svojih močeh pomaga, oz. da povabi k pomoči svoje farane, prijatelje, znance, pa bo veliko lažje fantom pomagati do kombija, s katerim bodo lahko še naprej pričevali (tudi pri vas, če želite!!!) o svoji življenjski izkušnji.

Če sem koga prepričal je številka in uradni naslov društva naslednja: Mednarodno društvo sv. Lovrenca skupnost Cenacolo, SI-560 02021-0255958080.
Mogoče pa bi se radi z njimi pogovorili o načinu pomoči in o
pričevanju v vaš župniji? Pokličite jih na tel. 031/271 145.
V imenu fantov Bogplačaj! Damjan Štih, župnik škocjanski"

Cenacolo trka na našo vest... Bomo prisluhnili????

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.