Zažiga

9 Zažgi

Prenesi v

BI šel kdo obujat spomine v Čezklanc?

Ester AAČ 19.06.2008
Stara župnijska cerkev sv. Štefana v Čezklancu (Pieve di S. Stefano) nas iz vzpetine nad Čezklancem prva pozdravi, ko se peljemo v tisti lepi košček sveta–proti skavtski vasi. Vsi, ki smo bili na taboru v Čezklancu, jo poznamo. Tam je bila skrita zadnja točka našega orientiringa.
popravljanje cerkve Čezklanc popravljanje cerkve Čezklanc (Avtor: Sandi Gorenc BOKSS Postojna)
Zgrajena je na previsni steni nad jezerom (plezalci – odličen kraj za plezanje!) in v potresu leta 1976 je bila močno poškodovana. Pri temeljitem obnavljanju v letih 1993–1996 so izvedli tudi obsežna arheološka izkopavanja (arheolog dr. F.Piuzzi). Ugotovljeno je bilo, da o prvi cerkvi na tem mestu lahko govorimo že v 7. stol., v 8. ali 9.stol. pa so jo obzidali z močnim zidovjem in dogradili nov zvonik. Prezidave so sledile nato še v 15. in 16.stol. in leta 1777 je dobila takšno podobo, kot jo poznamo danes.

Vsa obnovitvena dela po zadnjem potresu so končana in v nedeljo, 3.avgusta ob 18:00 uri bo slovesnost ob zaključku del, s sveto mašo, ki jo bodo vodili trije škofje ob somaševanju številnih duhovnikov. Vabljeni smo tudi mi, skavti. Po slovesnosti se bo nadaljevalo druženje spodaj v vasi z vaščani Čezklanca.

Evo, kdor bi šel rad obujat lepe spomine v Čezklanc, ima sedaj krasno priložnost. Gremo? Jasno, da gremo! Vse dodatne informacije dobite pri Ester na 031 786 542.

Vidimo se torej v Čezklancu-do takrat pa SREČNO POT!
Fotogalerija
5 slik
popravljanje cerkve Čezklanc
popravljanje cerkve Čezklanc
popravljanje cerkve Čezklanc
popravljanje cerkve Čezklanc
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.