Zažiga

10 Zažgi

Prenesi v

Ali veste, kaj je skavtska investitura?

Ester Srdarev, AAčebelca, BOKSS Fužine 01.10.2007
Tudi jaz nisem vedela, dokler nisem bila povabljena na investituro nove graške bratovščine odraslih skavtov. Zvenelo je zelo strokovno in skrivnostno, v resnici pa je bil to uradni sprejem oz. umestitev bratovščine v zvezo bratovščin.

Avstrijci seveda ne bi bili Avstrijci, če ne bi iz te umestitve naredili uradno proceduro z govori in nagovori. Še sreča, da nas je bilo tam veliko takih, ki smo iz uradnosti naredili strašno prijetno in veselo skavtsko druženje, polno smeha, petja ob odlični spremljavi Franzeve kitare, navezovanja stikov in spoznavanja novih skavtskih prijateljev.

Ker se pripravlja spet nova investitura, na katero smo povabljeni, sem šla – pravijo, da je to moja profesionalna deformacija - v SSKK (beri: slovar slovenskega knjižnega jezika) pogledat, kaj je prazaprav po naše investitura. Torej investitura je: investitúra -e ž (ȗ) 1. v fevdalizmu slovesna podelitev službe, posesti vazalu ali škofu, umestitev: prisostvovati investituri ♦ zgod. boj za investituro investiturni boj 2. polit., v nekaterih državah izrazitev zaupanja parlamenta novi vladi: dobiti investituro // publ., v zvezi hierarhična investitura dejstvo, da višji organi podeljujejo nižjim funkcije, položaje: zamenjati volilni sistem s hierarhično investituro ♪

Torej, vabljeni ste, da se v soboto, 6.10.2007, udeležite skavtske investiture na gradu Hochosterwitz (Ostrovica) je s svojo lego na 160 m visoki skali med najslikovitejšimi gradovi v današnji Avstriji. Leži 18 km severovzhodno od središča Celovca oz. 7 km vzhodno od Šentvida (St. Veit), ki je bil v zgodnjem srednjem veku (11-13 st.) glavno mesto Koroške. Prvo poimenovanje gradu je iz časa Karantanije, iz leta 860, ko se je imenoval Astorwiza ( Ostrovica, tudi vrh z 'ostrim vrhom' - Ojstrica). Grad je bil v 16. stoletju, v času turških vpadov dodatno močno utrjen. Imel je 14 utrjenih vhodnih točk in 5 dvižnih mostov z 'volčjimi jamami', ki so se spiralasto dvigali od vznožja hriba proti vrhu kjer je osrednji del gradu. V svoji dolgi zgodovini grad nikoli ni bil zavzet ali premagan od napadalcev. Danes je grad turistična znamenitost z bogato muzejsko zbirko.

V viteški dvorani tega gradu bo torej investitura ali umestitev ali sprejem bratovščine Osterwitz. Vabljeni, da se udeležite tega izjemnega dogodka.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.