Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Predstavitev projekta

Klara Vidmar, pisarna ZSKSS 01.08.2014
GLAVNI NA VASI - projekt, s katerim želimo v Združenju razviti programska orodja za lažje delo v stegih in pripraviti program podpore za ustanavljanje novih stegov. Projekt je financiran s strani Evropske unije Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013.
(Avtor: )

Z izvajanjem projekta smo začeli marca letos. Ker se pri skavtih vse začne z analizo, tudi tokrat ni bilo nič drugače. Zbrali smo statistične podatke o članih in voditeljih za zadnjih pet let, obračali številke, pripravljali grafe, intervjuvali vodje stegov, analizirali rezultate ter prišli do znanih in manj znanih ugotovitev. Dejstvo je, da se stegi med seboj razlikujejo in posledično imajo različna izhodišča in možnosti za delo z mladimi. Zato je pomembno, da pripravimo programska orodja, ki bodo prilagojena specifičnim težavam vsakega stega in omogočala razvoj na tistih področjih, kjer ima steg še skrite zaloge. Pri tem moramo upoštevati tako število članstva, kapacitete in izobraženost voditeljev, prostorske in finančne zmožnosti, potrebe v okolju in predvsem značilnosti in interese otrok in mladostnikov iz tamkajšnjega okolja. Program podpore se pripravlja v  Poverjeništvu za podporo voditeljem, kjer imajo ključno vlogo prav regijska vodstva.
Na vikendu poverjeništva smo podrobno prečesali trenutno stanje stegov in izpostavili ključne izzive. Trenutno delo regijskih vodstev je usmerjeno v iskanje ustreznih rešitev v stegih, ki se ukvarjajo predvsem z izzivi pomanjkanja voditeljev, upadanjem članstva in šibkim klanom. V jeseni želimo s podpornimi programi okrepiti tudi druge steg.

Na področju ustanavljanja novih stegov smo se najprej usmerili v raziskovanje priložnosti za širjenje skavtov. Naš cilj je, da nagovorimo čim več mladih, jim predstavimo skavtstvo in povabimo v program podpore za ustanavljanje novih stegov. V septembru se bo tako odvijal štiri dnevni skavtski tabor za vse, ki si želijo spoznati skavte in se morda poigravajo z idejo o ustanovitvi skavtov v svojem kraju. Dodatna promocija skavtstva bo potekala preko razgibanih terenskih predstavitev za mlade v lokalnih skupnostih.

Upamo, da bomo s projektom obogatili naše stege in ponudili radosti skavtstva tudi drugim otrokom in mladim v okoljih, kjer skavti še nismo prisotni.
Ker verjamemo, da skavti delamo in vzgajamo za dobro, se bomo trudili postati in ostati »glavni na vasi«!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.