Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!

Klara Vidmar 13.12.2011
Evropsko leto prostovoljnih dejavnosti za spodbujanje aktivnega državljanstva se je zaključilo s Kongresom prostovoljstva, ki je od 5.-6. decembra 2011 potekal v Mariboru. Slogan leta »Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!« pa želimo, da v naših srcih in dejanjih živi še naprej.
Na kongresu sodelovalo 220 udeležencev. (Avtor: 24ur.com)

Evropski svet je iztekajoče leto 2011 razglasil za Evropsko leto prostovoljstva, v okviru katerega so potekale številne prostovoljne akcije, razprave in srečanja. Osrednji dogodek leta je bila Evropska karavana prostovoljstva, ki je povezala številne  prostovoljske organizacije in v šestih dneh povezala dogodke v 19 krajih po Sloveniji, v širši javnosti pa je odprla tudi temi korporativnega prostovoljstva in prostovoljstva v javni upravi.

Evropsko leto prostovoljstva si bomo zapolnili tudi zaradi sprejetja Zakona o prostovoljstvu. S tem smo se pridružili državam, ki so prostovoljsko delo prepoznale kot pomemben prispevek posameznikov ter organizacij k izgradnji družbene blaginje.

Zaključek Evropskega leta prostovoljstva smo obeležili v sklopu tradicionalnega kongresa prostovoljstva, ki ga je pod geslom S prostovoljstvo spreminjamo svet na mednarodni dan prostovoljstva (5.december) organizirala Slovenska filantropija. Tokrat je potekal že osmič, v Mestni občini Maribor, ki je kot tretje slovensko mesto prejelo naziv Mesto prostovoljcev. V uvodnih govorih so nas pozdravili podžupan mestne občine Maribor g. Janez Ujčič, izvršna direktorica Slovenske filntropije ga. Tereza Novak, mag. Franc Hočevar iz Urada Predsednika RS, mag. Blaž Kavčič predsednik Državnega sveta, minister za delo družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik in Gaja Štefančič Jeriček iz Zavarovalnice Triglav.

Sledila je razprava o Zakonu o prostovoljstvu, kjer se je izpostavil problem birokartizacije v obliki vodenja opravljenih prostovoljskih ur. Udeleženci kongresa so pristojnim ministrstvom predlagali, naj razmislijo o možnostih zaposlovanja profesionalnega osebja v prostovoljnih organizacijah.

V okviru delavnic smo se pogovarjali o dobrih praksah na podoročju korporativnega prostovoljstva in mednarodnega prostovoljstva, sodelovanja mladih in starejših, prostovoljstva v šolah, vključevanja prostovoljcev v prostovoljske programe in ponovno zastavljali vprašanja in iskali odgovore na Zakon o prostovoljstvu.

V evropskem letu prostovoljstva smo v Sloveniji dobili prve prejemnike državnih priznanj in nagrade s področja prostovoljstva. Osrednjo nagrado je prejel zdravnik dr. Aleksander Doplihar, vodja ambulante Pro bono za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. Nagrade je v imenu odbora v Mariboru podelila ambasadorka prostovoljstva in soproga predsednika države Barbara Miklič Türk.
Naslednji dan je potekala Zaključna prireditev Evropskega leta prostovoljstva 2011, na kateri so bile predstavljene dobre prakse prostovoljskega dela, vključevanja prostovoljcev in izkušnje pridobljene v tem letu.

S tem se Evropsko leto prostovoljstva poslavlja in kmalu bomo pozradvili Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti!

Fotogalerija
3 slike
Podelitev državnega priznanja s podoročja prostovoljstva dr. Aleksandru Dopliharju
Okrogla miza Zakon o prostovoljstvu
Na kongresu sodelovalo 220 udeležencev.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.