Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Postni čas, jubilej usmiljenja in … skavti?

Blaž Franko, Šentjernej 1, Trop za duhovno rast 21.02.2016
Začel se je že drugi postni teden. Postnih akcij je veliko, dobrih sklepov pa še več. Poleg tega obhajamo še izredno sveto leto usmiljenja. Prava gneča! Kam pri vsem pašejo še skavti? Ali sploh lahko najdemo svoje mesto v teh dveh svetih časih? Mislim, da brez problema! Tako post, kot jubilej usmiljenja sta pisana na kožo skavtom! :)
križev pot križev pot (Avtor: Darko - Srčni krt)

Post kot čas spreobrnjenja, odpovedi odvečnim razvadam, pogostejše molitve in miloščine povsem ustreza osebnemu napredovanju, kot ga poznamo pri skavtih! Že volčiče in volkuljice s pleni spodbujamo k rasti na določenih področjih. Skavt se mora znati odpovedati udobju in biti osebnostno trden. Skavt mora biti močno povezan z Gospodom in razvijati tudi svoje duhovno področje. Skavt mora darovati svoj čas, talente in sredstva, da bodo tudi drugi lahko rastli. Zato prav vsako skavtinjo in vsakega skavta, ki si še ni zadal svojih postnih ciljev, spodbudim, da si jih čim prej izbere. Voditelji imamo tu odlično priložnost, da svoje skavte pri tem spremljamo in smo jim v oporo.

Prav tako je z usmiljenjem! Oh, o tem bi se dalo napisat obilico besed. Pa bom raje usmiljen in bom napisal kratko in jedrnato, kje v tem vidim skavte.  :)

“Usmiljeni kakor Oče” je geslo tega svetega leta. Oče od nas ne bo zahteval nečesa, česar nam ni pokazal ali nas ni naučil. Od nas ne bi zahteval biti usmiljen, če nam ne bi izkazal velikega usmiljenja s tem, ko nas je po Sinu odrešil. Ravno tega odnosa “kakor ta, tako tudi ti” smo pri skavtih vajeni. Kakor te je lani naučil vodnik, tako bodi tudi ti letos zgled svojemu vodu. Kakor te je tvoj klanovodja vpeljal v vodenje, tako ti zdaj prevzemi odgovornost za svojo vejo. Kakor je tvoj stegovodja poskrbel za celovito delovanje stega, tako tudi ti pošteno opravi svoje delo. Ja, povsem preprosto je!

Preprosta je tudi matematika!

  1. Je Bog Oče pokazal, kako biti usmiljen? Je. Kaže nam še danes - prav pri vsaki sveti spovedi.
  2. Sem tudi jaz poklican, da sem usmiljen? Sem. “Pojdi in ti delaj prav tako.” (prim. Lk 10,37) 
  3. Ali delamo “prav tako”? Hm, na to naj si odgovori vsak sam.

“Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil.” (Jn 13,15)

Skavti! Ne pozabimo, da smo tudi mi zgled. Med prvimi smo poklicani, da živimo in delamo tako, kot nas je naučil Gospod. Če nam to ne uspeva najbolje, je sedaj odličen čas, ta začnemo delati drugače.

Blagoslovljen postni čas!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.