Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Očistimo Slovenijo v enem dnevu: ZSKSS in ZBOKSS skupaj v akciji

12
Aleš Čerin 26.01.2010
Skavti smo se odločili podpreti akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Glavni dogodek bo 17. aprila 2010, ko pričakujemo, da bo okoli 200.000 ljudi čistilo Slovenijo smeti z divjih odlagališč. Do takrat je pa še veliko dela. Preberi si kako smo se lotili in se pridruži. Strastno, z veliko zavzetostjo. Nagovori tudi druge.
Očistimo Slovenijo v enem dnevu Očistimo Slovenijo v enem dnevu (Avtor: www.ocistimo.si)

Kdo stoji za tem?

Skupina prostovoljcev, kateri smo se pridružili tudi skavtinje in skavti iz obeh nacionalnih organizacij (ZSKSS in ZBOKSS), je akcijo zastavila zelo ambiciozno: očistiti želimo Slovenijo in to v enem dnevu.

Akcijo podpirajo tudi država, občine, komunalne službe, nevladne organizacije, podjetja, mediji in ogromno prostovoljcev.

Obe organizaciji imata v svojem poslanstvu jasno zapisan odgovoren odnos do narave. Obe organizaciji imata letos v vzgojnem načrtu (ZSKSS) in v letni usmeritvi (ZBOKSS) jasno opredeljen odgovoren odnos do narave, tako da je tale akcija »pisana na našo kožo«. V oranžni barvi.

Kako lahko sodeluješ?

1. Regionalna koordinacija na ravni občine

Če si starejši od 21 let, pripravljen aktivno delovati v svojem kraju in če v tvoji občini še ni koordinatorja, se oglasi (Barbara ali Aleš).

Tvoja naloga bo koordinacija dejavnosti na ravni občine. Vse informacije dobiš v paketu od organizatorjev.

Poglej torej seznam občin, ki še niso vključene (na spletni strani Geopedije - na desni zgoraj: rdeča pomeni, da koordinatorja še ni) in se prijavi Barbari ali Alešu.

Če v tvoji občini že je organizator, se poveži z njim. Seznam organizatorjev najdeš na spletni strani Geopedije (klikni na občino in na levi strani se ti pokažejo podatki).

2. Popis divjih odlagališč

Tole je pa tipična skavtska dejavnost, kajne? Radi bi poiskali vsa divja odlagališča, ki tako kazijo naravo:

  • Na zemljevidu – na Geopediji: S pomočjo miške se sprehajaš po kvadratkih na virtualnem zemljevidu na Geopediji ter iščeš in označuješ sumljiva mesta – divja odlagališča (ki jih je treba kasneje tudi potrditi v naravi).
    Prijava v Geopedijo (Tule se prijavi, sledi navodilom in gremo - z miško po kvadratkih.)
     
  • V naravi: Vaš steg, bratovščina, vaši domačini gotovo poznajo veliko divjih odlagališč. Pojdite v gozd, na travnik, na bregove rek in potokov, vprašajte domačine, kje bi bila odlagališča ter vse svinjarije, ki so večje od 1 kubičnega m popišite na tale popisni list.
    Prijavi divje odlagališče!
     

3. Čiščenje na dan akcije (17. april 2010)

17. aprila bomo skavtinje in skavti pridružili čiščenju Slovenije. Lahko sodelujete tako, da:

  • Kot skupina (steg, bratovščina, skupina prijateljev) lahko posvojite eno ali več divjih odlagališč in prevzamete odgovornost za njihovo čiščenje. V praksi to pomeni, da boste poskrbeli za odvoz odpadkov do zbirnih mest, ki jih bodo organizatorji določili. Od tam bo odpadke odvažala komunalna služba.
     
  • Se skupaj s prijatelji kot posamezniki zberete na zbirni točki, kjer vas bodo usmerili v čiščenje.

Kje se prijavim?

Akcijo ZSKSS in ZBOKSS vodimo skupaj in se med seboj koordiniramo. Koordinirajte se tudi na ravni stegov in bratovščin.

Za prijave na sodelovanje in za vse informacije v zvezi z akcijo se zaenkrat obračate na koordinatorja v ZSKSS in ZBOKSS.

Odgovorni osebi:

Dodatne infromacije

Veliko zanimivih informacij (in vedno več jih bo) najdeš na uradni spletni strani www.ocistimo.si, podatke o pokritosti občin na spletni strani Geopedije: www.geopedia.si.

Fotogalerija
5 slik
Očistimo Slovenijo v enem dnevu
Smeti v naravi
Kaj pa tej kahli "fali"?
Bomo odpeljali!
+2

Komentarji (12)

Za komentiranje se prosim prijavi.